چندین فناوری وب وجود دارند که روزهای آخر عمر خود را سپری میکنند. در ادامه علت محو شدن آنها در آیندهای نزدیک را بررسی خواهیم کرد.
فلش
نخستین میخ تابوت فلش زمانی کوبیده شد که اپل تصمیم گرفت از آن روی آیفون پشتیبانی نکند. این همزمان بود با نامه سرگشاده مدیرعامل شرکت اپل، استیو جابز، که در آن نامه، او با صراحت کامل توضیح میدهد که چرا اهمیتی برای فلش قائل نیست.
سهل انگاری در امنیت، عملکرد ضعیف و تأثیر زیانآور روی عمر باتری، تنها بخشی از دلایلی است که برای دور انداختن این افزونه چند رسانهای (که قبل از این فرمتی جهانی برای ساخت ویدیو، بازی و تبلیغات بود) نقل قول شده است.
اکنون سه سال پس از یادداشت تند جابز (آن را در bit.ly/flash334 بخوانید)، فلش در حال افول است. به لطف توسعه HTML5 که به کاربران اجازه ميدهد ویدیو را بدون نصب و نگهداری افزونهها پخش کنند، سایتهای بزرگ و مطرح فلش را کنار گذاشتهاند. از آنجا که شیوههای جایگزین قدرتمند دیگری مثل Portable Native Client در حال ظهور در بازیهای آنلاین هستند، سایتهای چند رسانهای نیز همین راه را در پیش گرفتهاند.
سیلورلایت
به دلایل متعددی، سیلورلایت جایگزین مایکروسافت برای فلش بود. اما در حال حاضر، بنا به دلایل مشابهی که باعث افول فلش شدند، استفاده از سیلورلایت نیز در حال کاهش است. این ابزار هرگز شانس پشتیبانی شدن توسط محصولات اپل را پیدا نکرد و حتی به اندازهاي مهم هم نبود تا ارزش نوشتن یک یادداشت کوچک توسط جابز را هم داشته باشد.اما این خود مایکروسافت بود که با پشتیبانی از سیلورلایت، در نسخه متروی اینترنتاکسپلورر، در ویندوز 8 برای نرمافزار خود آستین بالا زد. عناصر موجود در سیلورلایت هنوز هم برای ساخت برنامه برای ویندوز 8 و ویندوزفون استفاده میشوند. اما روزهای استفاده از افزونههای مستقل برای ساخت برنامه پیچیده تحت وب به سر آمده است.
جاوا
منصفانه است که بگوییم زبان برنامهنویسی جاوا (با شعار یک بار بنویس، همه جا اجرا کن) که برای ساخت برنامههای تحت وب مستقل استفاده میشد، چندان عامه پسند نیست. درخواست آزاردهنده پی در پی برای بهروزرسانی نرمافزار جاوا باعث میشد که خیلی از مردم به آن اعتنایی نکنند و این نرمافزار آسیبپذیر را روی سیستم خود رها کنند؛ به همین دلیل، جاوا به هدف اول نویسندگان بدافزار تبدیل شد و این نرمافزار به یک تهديد امنیتی بدل شد. در حال حاضر، شرکتهای امنیتی و حتی دولتها پیوسته توصیه میکنند که مگر در موارد خیلی ضروری حتی کاربران جاوا را روی کامپیوتر خود نصب هم نکنند. به طور طبیعی توسعهدهندگان نیز به دنبال راه جایگزینی برای جاوا هستند.
منبع : ماهنامه شبکه