با تولد فناوریهای نوین در دنیای کامپیوتر، روزی نیست که با خبرهای جدید مبنیبر رونمایی از فناوریهای کاربردی در تمامی صنایع روبهرو نباشیم. سرعت تولید فناوری به قدری افزون شده است که گاه بهدلیل سرعت بالای عرضه، در هضم و پذیرش آنها باز میمانیم.
این پیشرفت سریع، در بخش صنایع تولید قطعات کامپیوتری هم مصداقهای بارزی دارد. از چیپستهای X58 شرکت اینتل گرفته تا Z68، X79 و Z87 همگیشان خصیصهها و نوآوریهایی داشتهاند که در زمان خود به تولید مادربوردهایی با کاربریها و کاراییهای متفاوت انجامیدهاند. شاید مادربوردهای مجهز به تراشه Z68 و X79 بهدلیل فاصله کوتاه با معرفی تراشههای جدیدتر و تفاوت اندک با نسل قبلی خود، چندان با اقبال عمومی سازندگان و مصرف کنندگان روبهرو نشدند، اما هیچ کس نمیتواند خاطره نه چندان دور چیپستهای X58 را فراموش کند. این چیپست بهدلیل قدرت و پویایی بینظیر بهقدری محبوب شد که خیلی زود توانست تا به جایگاه تثبیت شدهای در بازار مصرف پیدا کند. برخورداری از فناوری مالتی جیپییو با ارائه اسکاتهای 36 Lanes از مهمترین تغییرات در تراشه X58 بود. در حالی که مدت زمان زیادی از عرضه تراشههای سری 8 نمیگذرد، مادربوردهای سری 9 با هیاهوی تبلیغاتی زیادی، از سوی سازندگان برندهای مطرح جهان به بازارها معرفی شدند. گرچه تراشههای سری 8 با چند مدل و برای کاربریهای متنوعی از سوی اینتل معرفی شد، اما Z87 به عنوان شاخصترین و پرقدرتترین تراشه سری 8 در مادربوردهای میانرده و حرفهای استفاده شد. اما در ماههای گذشته، بازار کامپیوتر متأثر از عرضه مادربوردهای جدید سری 9 و پردازندههای Haswell Refresh حال و هوای تازهای پیدا کرده است.
بر اساس اعلام اولیه اینتل، قرار بود که نسل پنجم پردازندههای 14نانومتری برادول برای سوکت LGA 1150، در نیمه دوم سال 2014 به صورت رسمی معرفی شود و در اختیار عموم قرار گیرد. این خبر به قدری اهمیت داشت که در صورت صحت، ممکن بود در ساخت مادربوردهایی با کارایی بالا، مصرف انرژی پایین و همچنین تولید گرمایی به مراتب کمتر از نسل هزول، تحولی بزرگ را ایجاد کند. اما در میانه کار، اینتل در یک تغییر برنامه پیشبینی نشده اعلام کرد که پردازندههای Devil’s Canyon را قبل از سری برادول برای سوکت LGA1150 عرضه خواهد کرد.
شکل 2: پردازندههای Devil’s Canyon
همین موضوع، باعث شد تا حدس و گمان برخی از کارشناسان مبنی بر احتمال وقوع مشکل در فرآیند تولید برادول و تأخیر در عرضه آن، رنگ و بوی واقعیت به خود بگیرد. اما با عرضه پردازندههای Devil’s Canyon، بازار کامپیوتر کمی از شوک تأخیر سری برادول فاصله گرفت. در حال حاضر، چهارمین ویرایش پردازندههای 22 نانومتری Devil’s Canyon با قابلیت اورکلاک و کارایی بالاتر با استقبال خوبی روبه رو شده است. تغییر در ماده واسط حرارتی (TIM) تعبیه شده میان هستهها و استفاده از خازنهای SMD جدید در زیر برد پردازنده باعث شده است که انتقال حرارت بیشتر و دمای فعالیت پردازندههای Devil’s Canyon به نحو چشمگیری کاهش یابد.
شکل 3: پردازندههای BroadWell
شایان ذکر است که پردازندههای سندی بریج با تراشه سری 6، Ivy Bridge با تراشه سری 7، پردازندههای هزول با تراشه سری 8 و معماری برادول با تراشه سری 9 اینتل ارائه شدهاند که در این میان، سری 8 در مقایسه با نسلهای قبل، از قابلیت اورکلاکینگ به مراتب بالاتری برخوردار است و به نظر میرسد که سری 9 نیز در ارائه کارایی و پایداری بالا، بتواند موفقیتهای سری 8 اینتل را تکرارکند.
شکل 4: چیپستهای سری 9 اینتل
مادربوردهای سری 9 اینتل
برابر با سنت دیرینه شرکت اینتل، معرفی پردازندههایی با معماری جدید معمولاً با معرفی تراشه جدید همراه بوده است. به دنبال اعلام زمان عرضه نسل پنجم خانواده Core با اسم رمز برادول و عرضه پردازندههای میانه Haswell Refresh با پشتیبانی از تراشه سری 9 اینتل به بازارهای جهانی، مدتی است که کار طراحی و تولید مادربوردهای مجهز به تراشه سری 9 نیز آغاز شده است. بین تراشههای سری 9 با سری 8 تفاوت عمدهای مشاهده نمیشود، اما بهینهسازیهای کاربردی و قابل قبولی در سری 9 انجام گرفته است. هماکنون مدلهای متنوعی از این مادربوردها برای دو تراشه Z و H طراحی شدهاند. مادربوردهای سری Z به دو مدل Z97 (برای پردازندههای هزول) و H97 (برای پردازندههای برادول) طراحی و تولید میشوند. سری Z97 مانند برادر کوچکتر خود (Z87) برای کاربران حرفهایتر در نظر گرفته شده است و در محصولات مختص به اورکلاکینگ، ویژه بازی و محصولاتی که به کارایی بالاتری نیاز دارند، بهکار میرود. سری H97 نیز برای کاربران میانه و نیمه حرفهای، محصولات متنوعی را به ارمغان خواهد آورد. متأسفانه با وجود شباهت سوکت مادربوردهای سری 8 به سری 9، ظاهراً فقط مادربوردهای سری 9 میتوانند از پردازندههای برادول پشتیبانی کنند. این مسئله، به دلیل تغییراتی در منبع تغذیه پردازنده برادول است که با بهینهسازیهای اساسی، امکان استفاده در سوکتهای سری 8 را منتفی خواهد کرد. اما برای استفاده از پردازندههای مجهز به معماری هزول یا هزول ریفرش روی مادربوردهای سری 9 جای نگرانی نیست، زیرا این مادربوردها از همه پردازندههای مجهز به سوکت LGA 1150 پشتیبانی خواهند کرد؛ یعنی به غیر از مادربوردهای مجهز به تراشه Z97 و H97 که به طور اختصاصی برای کاربران رده بالا تولید میشوند، تولید مادربوردهایی با تراشه B85 و H87 (سری 8) کماکان ادامه خواهد یافت. تراشههای سری 9 با پشتیبانی از چهارمین و پنجمین نسل پردازندههای Core، به صورت ذاتی، علاوه بر ارائه 6 درگاه پرسرعت Sata 6GB/s، از قابلیت Sata Express نیز پشتیبانی میکنند. این قابلیت، علاوه بر همخوانی مستقیم با ویرایشهای قبلی درگاههای ساتا، نیز میتواند سرعت انتقال اطلاعاتی برابر با یک گیگابایت بر ثانیه را در هر مسیر ارتباطی ساتا اکسپرس به کاربر خود هدیه دهد. 6 درگاه USB 3.0 و پشتیبانی از حافظههایی با فرکانس 1600 مگاهرتز به صورت دو کاناله از مشخصات تراشه سری 9 است. به لطف استفاده از کنترلر قدرتمند حافظه موجود در تراشه Z97، قابلیت اورکلاک حافظهها یا استفاده از حافظههای اورکلاک شده تا فرکانس بالای 3000 مگاهرتز نیز فراهم خواهد بود. پشتیبانی انحصاری از فناوریهای چند گرافیکی Nvidia SLIو AMD CrossFire در مادربوردهای مجهز به تراشه Z97، با بهرهگیری از لینهای تعبیه شده در کنترلر PCI-Express 3.0، امکانپذیر است. همچنین، فناوری Intel Rapid Storage Technology 13.0، علاوه بر فراهمسازی قابلیتهای TRIM، سبب میشود که کاربر در هنگام استفاده از حافظههایSSD و UEFI Fast Boot بتواند با مادربورد سری 9 از درگاههای جدید ساتا اکسپرس و M.2 نیز به خوبی استفاده کند. درگاههای ساتا اکسپرس و M.2 برای اتصال حافظههای SSD و رسیدن کاربر به سرعت انتقال 10 گیگابایت بر ثانیه طراحیشدهاند که البته در صورت نیاز، کاربر نمیتواند همزمان از هر دو درگاه استفاده کند. در ادامه به معرفی مادربوردهای سری 9 خواهیم پرداخت.
مادربورد گیگابایت مدل Z97X-SOC Force
محصول جدید شرکت گیگابایت که با برخورداری از تراشه سری 9 برای اورکلاکرها طراحی شده، تاکنون با ثبت 9 رکورد اورکلاکینگ توانسته است در جایگاه اول این سری از مادربوردها قرار گیرد. تعبیه 9 کلید جداگانه مختص به عملیات اورکلاکینگ (OC Touch)، کلید OC Ignition و دیپ سوئیچهایی برای فعال یا غیر فعال کردن چهار اسلات گرافیکی PCI-E به صورت جداگانه، قابلیتهای منحصر به فردی را در کاربری و اورکلاکینگ به این محصول بخشیده است.
شکل 5: مادربورد گیگابایت Z97X-SOC Force
ساتا اکسپرس، تراشه صوتی Realtek 1150 با کیفیت عالی، تعبیه تراشه شبکه Killer E2200 برای جلوگیری از قطعی ارتباط در بازیها و ارتباطات پرسرعت آنلاین و تعبیه 8 فاز دیجیتالی در مدار رگولاتور ولتاژ پردازنده، از ویژگیهای این محصول شاخص 200 دلاری است.
مادربورد Maximus VII Formula Z97
مادربورد Maximus VII Formula Z97 از محصولات سري ویژه بازی شركت تايواني ايسوس بوده و با خاطرات به يادماندني كه بازيكنندهها از محصولات سري ویژه بازی اين شركت دارند، بي شك با استقبال بالايي روبه روخواهد شد. مادربرد Maximus VII Formula Z97 با پشتيباني از چهارمين و پنجمين ويرايش پردازنده هاي Core اينتل می تواند تا حداكثر 32 گيگابايت حافظه DDR3 تا فركانس 3300 مگاهرتز را پشتيباني کند.
شکل 6: مادربورد Maximus VII Formula Z97
شش درگاه Sata 6GB/s، درگاه Sata Express و M.2 براي نقل و انتقال ديتا با سرعت 10 گيگابايت بر ثانيه، تعبيه بخش صوتي حرفه اي SupremeFX Formula و تراشه شبكه باكيفيت با پشتيباني از قابليت LANGuard از ويژگي هاي شاخص اين مادربورد به شمار می روند. مدار رگولاتور ولتاژ پردازنده نيز با تعبيه يك خنك كننده با كارايي بالا، امكان افزايش فركانس پردازنده را براي كاربر به آساني ميسر مي سازد. اين مادربورد با قيمت 220 دلار در اختيار علاقه مندان به مادربوردهاي ویژه بازی ايسوس قرار گرفته است.
مادربورد MSI Z97 Gaming7
شرکت اماسآی که در طراحی و تولید کارتهای گرافیک، بهخصوص سری ویژه بازی، سابقه زیادی دارد، در ساخت مادربوردهای حرفهای و باکیفیت نیز از تجارب ارزندهای برخوردار است. مدل ویژه بازی7، با برخورداری از تراشه Z97 به قدری زیبا و شکیل طراحی شده است که در نگاه اول به یقین شما را شیفته خود خواهد ساخت.
شکل 7: مادربورد MSI Z97 Gaming7
علاوه بر طراحی و تلفیق رنگ مناسب، مادربورد از مدار PWM باکیفیت و با فازهای متعدد دیجیتالی برخوردار است و درگاههای ساتا اکسپرس و M.2 ارتباطهای پرسرعت مادربورد با حافظه SSD را به خوبی برقرار میکنند. این مادربورد به سه شکاف گرافیکی X16 مجهز شده است و میتواند تا 32 گیگابایت حافظه DDR3 با فرکانس 3200 مگاهرتز (OC) را در حالت دو کاناله پشتیبانی کند. هفت درگاه پرسرعت USB 3.0، درگاه HDMI و DP از دیگر ورودی و خروجیهای این محصول 165 دلاری هستند.
منبع : ماهنامه شبکه